Join Photoblog!
pixel
« 
pixel
«  
  »
pixel
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
 »
pixel

öt kép Észak - Magyarországról (4.)

2011.08.03
pixel
Mónosbél_a volt EGERCSEHI szénbánya rakodója
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
A mónosbéli vasútállomással szemben található az Egercsehi Szénbányák egykori átrakó területe. A néhány kilométerrel odébb lévő Egercsehi területén működő egykori szénbányából drótkötélpályán érkezett idáig a kitermelt ásványkincs, amit a szénosztályozóban kiválogattak, majd itt Mónosbélben tehervonatokra pakolták.

Mónosbél község a Bükk-hegység délnyugati lejtőjén a Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak kiszélesedő völgyében helyezkedik el.
A XX. század elején a község mai területe még puszta volt. Báró Wessely Károly tőkebefektetése nyomán kezdett megépülni az Eger- Putnok vasútvonal. Vele egyidőben a bélapátfalvi Cementgyár, az egercsehi Szénbánya mónosbéli szénosztályozója, a tardosi kőbánya. Ezek által ipari munkalehetőség keletkezett. Ezek a létesítmények biztosították a lassan gyarapodó község lakóinak a megélhetést. Korábban állattartással is foglalkozott a település azon része, akik nem az iparban dolgoztak.
Mára a kőbánya, a szénosztályozó, a cementgyár is megszűnt. A falu képe is megváltozott,

(Egercsehi a barnakőszénnek köszönheti kialakulását és fénykorát. A kibúvásokon elinduló szénbányászat utóbb mélyművelésbe ment át, aminek következtében felszínre kerültek a föld mélyebb rétegeinek emlékei (szén, meddő), valamint az iparosodás fejlődésének következtében más módon, más célból is megbolygatták a felszíni rétegeiket. Homok- és kőbányákból termelték ki az építkezésekhez szükséges alapanyagokat. A szállítás és közlekedés biztosításának érdekében, az utak és drótkötélpálya építése során több esetben bevágásokat végeztek a domboldalakba. A bánya 1990-ben zárt be végleg amely 300 helyi és 600 környékbeli dolgozót érintett akkor.)
You must be logged in to comment!
Views: 687
Category: on the roads\'
pixel
Tagged: magyarorszgon
« 
pixel
 »
pixel