Join Photoblog!
pixel
« 
pixel
«  
  »
pixel
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
 »
pixel

vizijó – Bodonyi Panni, Camilla Englund és Navratil Judit kiállítása (megnyitó/opening)

2011.10.18
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
Megnyitó: 2011. október 18. 18:00
Megtekinthető: 2011. október 19 – november 12.

A kiállítást megnyitja: Zsikla Mónika, művészettörténész

Bodonyi Panni, Camilla Englund és Navratil Judit első közös kiállítása egy titokzatos és végtelenül személyes világot körvonalaz, melynek központi eleme a víz. Ebben a világban egyenjogú tagokként jelennek meg fura, meseszerű állatok, foszforeszkáló csoda-csalik, elképzelt tengeri lények és élő pedikűr halak. A különböző lények között pedig egy el nem mesélt történet titokzatos világa hullámzik, mely egyszerre lehetséges és valószerűtlen, melyhez a kiállítás látogató szimbolikusan és ténylegesen is megkerülhetetlenül hozzákapcsolódik. A táborvíz körüli közös auratöltő ücsörgés közben pedig, egy mese bontakozik ki a tenger mélyén rejlő kincsről; a kádlefolyóról.

A vizijó világában magának a víznek is lelke van. Dr. Masaru Emoto japán vízkutató kísérletekkel igazolt felfedezése például az is, hogy a legkülönfélébb érzelmek, gondolatok, zenei szólamok képesek alapjaiban megváltoztatni a víz struktúráját. Sőt, nem csak strukturálisan képes átalakulni, hanem természettudományos ismeretek jelen állása szerint a legjobb információhordózó matéria is. Vagyis azon túl, hogy függünk tőle, képesek vagyunk hatni is rá, s ez a többszólamú felelősségteljes viszony mindnyájunkat összeköt. S mi történne, ha ez a neutrális anyag egyszer csak megmérgeződne és a csodálatos kristályszerkezetek összedőlnének? Talán egy tengeri titán – mint huszadik századi apokaliptikus lovag – képes lenne a kék bolygó legnagyobb drámájának megakadályozására?

Bodonyi Panni, Camillia Englund és Navratil Judit eltérő nézőpontokból ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres lehetséges válaszokat. Navratil a tőle megszokott fiktív, színes – s mostanra egyre emberibb külsejű – lényein keresztül tereli figyelmünket az élet legelemibb értékei felé. Englund a víz képlékeny természetére reflektálva legújabb munkáinak létrehozásakor a batikolás technikájának öntörvényűségeit integrálja személyes látásmódjába. Bodonyi grafikái, pedig a gyermekkönyv illusztrációk esszenciális képiségének végtelenül szerethető világán keresztül visznek közelebb a kék bolygó vizijó történéseihez.
You must be logged in to comment!
Views: 826
pixel
« 
pixel
 »
pixel