pixel
« 
pixel
«  
 
pixel
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
pixel

Kisbőrönd-gőzölés - 2015.11.26. csütörtök

2015.11.26
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel
(sc.2015.11.26. csütörtök)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
pixel
kisbőröndgőzölés


Reggel világgá mentem – életem alapmondata volt ez évtizedeken át, aztán már nem. Meghaltam, feltámadtam – ami sokkal nagyobb meglepetés –, és már nem mentem reggelenként világgá – drága lányok hozták a kaját, főztek, segítettek kifizetni a végtelen számlákat, karonfogva kísértek mindenhová.
Egy pillanat alatt bácsi lettem, ahogy elreped a tükör, vagy felrobban a villanykörte reggel, mikor a hideg konyhába mész és a kávéfőzéshez világítani akarsz, hogy megtaláld a sarokban a tűzhelyet, ahol meggyújtod a lila gázlángokat.

De ma reggel megint világgá mentem, makacsul, mintha lenne mögöttem valami láthatatlan, de hatalmas erő, mely a pályámra lök.

A Soroksári úton indultam, déli irányba, el is jutottam szépen a Vágóhídig. Valamikor volt ott, a barmokkal díszített főkapu közelében egy kiskocsma, arrafelé vettem az irányt. Semmi. Sötét falak, őszi félhomály. Egyszerre jön egy kopott alak, magamfajta, sálakkal körbetekert fej, biztos, ami biztos, megy, megy a férfi egyenest a falnak, ott azonban kinyit egy ajtót és máris, hopp eltűnik a falban, ez egy Harry Potter. Megyek én is a nyomában, végül is egy Vágóhíd majdnem pályaudvar, vagy vicaverza – Éva a vagonból visszanéz.
És ott a kiskocsma, semmi nem változott, csak én, egy pali pörköltöt eszik tarhonyával, nekem meg a sörömhöz felmelegítik a poharamat, mert féltem a fogamat. Elülök egy kéthetes bulvárújsággal, az utolsó lapjai egészen tarhonyásak, de elsőre se érdekeltek annyira, hogy szétválasszam a tarhonya hepiendet, leteszem. Újabban mindenről bután hamar leteszek.

Kint, a Vágóhíd kapujánál már nem sokat tétovázom – jöjjetek kalandok, gyere Ben Gun, gyere sötét kincsessziget. Átkóválygok az ősziesen kopár ipartelepen. Show barlang. Ez érdekel. De rozsdás lakat a vidámpark stílusú kapun. Jön egy szakállas, egyik kézben sörösüvegek, kb. tíz darab, elég ügyesen hozza, kis kézügyesség, másik kezében meg egy jó nagy kulcs csomó, ettől szentpéteres az alak. – Öregem, ez egy valódi hely, szokott nyitva is lenni, vagy már csak volt ? – kérdezem én. – Neeem, dehogy volt, van, mondja ő, megcsillannak a kulcsai, megcsörrenek a sörösüvegei –, négykor nyitunk, tizenhat óra, és vannak este koncertek is, például ma is, nyolc után... – Na de akkor már csak egyet kell tudni, jó, hogy a hely van, de belépő díj is van? – Hát igazán nem sok, alig egy ezres – itt rezzenek –, egy ezres kurvasok pénz, mindegy, embere válogatja –, De vannak külföldi együttesek is. Ekkor már tiszteletteljesebben megnézem a koszladt kis saroképületet a bikafejjel díszített hústorony bal oldalán, hát, tökéletesen álcázza nagyvilági magát. Akkor viszont ezzel a pofával, na meg lelkiállapottal, ha ez állapot, akár én is lehetek titkos király – gondolom, és elmosolyodom, erre a pali azt mondja, mosolyomat félreértve – Este gyere el.

Tovább jutok a tágas belsőtérben, gyártelep ám egy Vágóhíd, nagyipari dolog az ölés, mint például a vasöntés, vagy fémhengerelés. Csepelen az egyik kedvencem a gyártelep utcanévadása, Könnyűfémformaöntő utca – Csapágygolyó tér sarok. Most csak fejből, nem nézek utána, kizökkentene, igen, még ebből is lehetne lefelé. Amire akarok jutni, még megvan, hogy akkor a kihalt, bezárt Vágóhídon is lehetnének utcák, Pörköltmalacfül tér – Disznóbőr utca sarok, Sokkolás körönd, Vérpatak körút.
Ekkorra ki is érek a halálgyárból, még idejében, és makacsul balra kanyarodom a kaputorokból – hentesi bal. Hóhérbal. Disznóknak csak jobb, mert nekik csak befele van. A disznóknak a Vágóhídon kifelé nincs rendezői bal. Nem ők a rendezők.

Ebben a mélyállapotban vettem a vágóhídi sarkot, ahol pár lépés után megtorpantam egy kocsmaajtó előtt. Állok, nézem a helyet, ez valami új, ekkor bátortalanul megmozdul a kilincs, mintha akaratom nyomná lefelé, ez a láthatatlan ember, a rosszabbik énem, kéz nélkül lenyomódik a kilincs, kulcsolás hallatszik és kinyílik előttem az ajtó, ahogy rája néztem. Innen kihagyok egy részt – biztos ez volt a legfontosabb, de mit tudom én. Következő kép, hogy a kocsma hátsó falán belép egy házaspár. Fiatalosak és a falon jöttek át. Erre többen figyelmeztettek régebben is, hogy egyszer majd ilyeneket látok, és már tényleg igen. Veszek egy nagy lélegzetet, és én is kimegyek a falon. Van túloldal. A túlvilág egy elhagyott gyártelep, kerekes tűzoltólétrával, ezeréves kosz színpadával, összébb húzom magamon a mocsárszínű kabátot, haladok előre, akkor ott a marhanagy vaskonténer és benne kisbörönd. – Hát te mi a francot keresel itt? Na, gyere. Innen együtt megyünk. Szélesedik a járat, tágabbra nyílik a tér, még hidegebb van, már nem tudok kisebbre húzódszkodni, egészen keskenyen lépek ki a... Vágóhíd nagy központi terére, ez egy kis appelplatz hangulatú teresedés, a távolban gőz gomolyog, az ilyenre fiatal fotósként ugrottam – ködök! gőzök! párák! máris eltűntem a gőzben. Rég volt. De azért elgondolkodtatott, és akkor ugrott be, nade a kisbőrönd brutálisan koszos, kifejezetten polgárpukkasztó kis koszfészek szegény – és, elsőre tényleg az támad fel bennem, hogy vele utazok át a világvároson, és majd gyűlölni fognak, milyen szép is lesz végigverekedni magam szülővárosomon egy jó kis kézikosszal, de máris a javítópad hatása Vicával, odalépek a gőzbe, autótisztítás iparilag, a gőzbe merült palihoz hajolok, és azt üvöltöm, bocsánat, van esetleg itt valami rongy? lemosnám a böröndömet.
Na, az árnyalak, mert a gőzfelhőben csak árnyék, megfordul, lekapcsolja a gépet, és a lassan eloszló felhőből rám néz életem egyik legszebb nője. – Nagyon szép ez a kisbőrönd, mondja a csoda, szeretem az ilyen régiségeket, lefújom magának gőzzel, ne féljen, szárazgőz, és aztán van itt bőrtisztítóm is.
Erre nem tehetek mást, minthogy valami egészn bután, börönddel a kezemben szerelmes leszek, mert romantikusnak tartom ezt a keleties szemű nőt, ahogy előbukkan a felhőből. Ez isteni.


(napház, 2015. november 26. csütörtök)
1 Comment
lyency szebb lett
lyency · 2015-11-26: 14:58
Bold Text
Italic Text
UnderLine Text
URL Link
pixel

Name
URL
pixel


Views: 47
Category: Város
pixel
« 
pixel
 
pixel