pixel
« 
pixel
«  
  »
pixel
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 »
pixel

Budapest VI. Paulay Ede utca - PAULAY ÉREZD

2008.07.28
pixel
Utazo első bejegyzése 2008.03.08.
Szerecsen első bejegyzése 2008.01.23.
.
pixel
A Paulay Ede utcai macska. Nem is lenne rossz név - Ede.
pixel
Volt egyszer egy macskabarátom a vízivárosi Jégverem utcában is, Budán. Általában a földszinti ablakpárkányon üldögélt, nézte a forgalmat, a 19-es villamosokat, a Dunát és talán a túlpart ködében Pestet. Hófehér volt, és nem barátkozós. Ezért lepte meg gazdáját, az orosz emigránst, mikor a macska egyszer csak vállamra lépett a párkányról, jobb vállamról akrobatikusan átkanyarodott bal vállamra - e finom mozdulattal megsimogatott - kicsit álldogált a bal vállamon, ránevetett az öreg retusőrre, majd egy kecses mozdulattal visszalépett a párkányra, tett egy kanyart maga körül - ez igen elterjedt macskaszokás -, és megint elhelyezkedett. Egyik szeme kék volt a másik zöld. Tizennyolc évvel ezelőtt.
pixel
Nem beszélve saját legközelebbi macskabarátomról, akit egy óbudai romház udvarán leltem a hetvenes évek végén, szemben azzal a földszintes házzal, ahol egykor Krúdy Gyula élt. Azzal a cirmossal huszonegy évig éltünk együtt két lakásban is. Fekete volt a szájpadlása, fekete csík futott végig homlokától bozontos farka végéig, feketék voltak a talpai is, és bundáján nem volt fehér folt. Sokat voltunk együtt, bár nem volt különösebben barátkozós. Sokat tanultam tőle.
pixel
pixel
Elszállítják az Orion űrhajót...
pixel
pixel
Fiatalabb koromban ez volt a legkedvesebb pesti utcám, a Paulay Ede utca. Nagyon szerettem benne a nyári napsütést is, de valahogy mégis úgy alakult, hogy őszi és téli estékre emlékszem legjobban, mikor randevúkra vártam benne.
pixel
pixel
pixel
pixel
Elég közel kerültem e szóhoz - hála a boltosok kislétrájának.
pixel
pixel
pixel
Ez a két visszapillantó tükör egy kis visszapillantás. Egykor ugyanis rendőrségi telek volt e helyen, a Paulay utca elején, hatalmas vaskapu mögött. Egyesek azt suttogták, hogy börtön is, minden esetre RR-rendszámú automobilok jártak a vaskapun ki-be, és a szomszéd, földszinti lakás ablakán e két visszapillantó tükrön kukkolta a ki-belépőket, meg az utcát egy vastag, szigorú tekintetű alak. Mostanra belepte a por a tükröket, és elrozsdáltak a vidám régi szögesdrótok is.
pixel
pixel
Tehát körülbelül ennyit látott belőlem egy nyári nap verőfényében a börtönőr...
pixel
pixel
pixel
1 Comment
ZerindApja Kedves utazó..én is laktam a Paulay Ede utcában, mint oly sok helyen pesten....szerettem én is.
ZerindApja · 2008-08-03: 15:39
You must be logged in to comment!
Views: 983
Category: VI.kerület
pixel
Tagged: budapest pest hungary europe city street cat
« 
pixel
 »
pixel