pixel
« 
pixel
«  
  »
pixel
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
 »
pixel

Chinese Market - Chó Bön Con Hö - , Budapest, 2008.12.20. (+írás)

2008.12.29
pixel
pixel
pixel

Keleti utazás a Négy Tigris piacra


Reggel kilenc lehet, a kínai piac közepe táján állok - Négy Tigris. Jó lenne egy alaprajz, de ahhoz valami magaslati pont is kellene, vagy sárkányrepülővel elsuhanni a bódésikátorok útvesztője fölött. Patak ez az ösvényhálózat, lerakja hordalékát, aztán megkerüli és kettéválik, mint a mesékben az ipszilonutak, a sorsdöntő kereszteződések, ahol minden elválik.

A legkisebb fiú a török étkezde elől épp két folyosóba lát hosszan, esett, ezüstös négyszögek csillognak végig a kalyibák és konténerek között messzeségbe vezető ösvényeken, a kínaiak a boltjaik ajtajában ülnek kartondobozokból összetekert papírtuskókon, egy fejét tenyerébe hajtó nő arca elsuhanó fehér maszk az ajtó sötét négyszögében, fiatal kínaiak hajolnak össze egy pozdorjalemez fölött, kapkodják a kártyalapokat, a vesztes összemarkolja a paklit, kettétépi, felhajítja - lassított felvételen szállongnak a kartonlapok az égen, négyfelé repül a négy európai király.

Vékony nők apróra gömbölyödnek a ruhák mögötti félhomályban, vagy férjük ölében alszanak, kicsit csend lesz, dél van, csak egy-két távoli kártyapakli száll, műanyag tálak fölé görnyedve ebédelnek az árusok.

- Eredj Iszmaél. Eredj csak, Iszmaél. Minden jót, Iszmaél. Viszontlátásra, Iszmaél - ismételgeti évődve, dallamosan egy keskenyarcú, balerinatestű magyar lány. Bal válla mellett kék gázlángördögök futkosnak egy rozsdás vashálón, előtte füstfelhő száll fel egy alumíniumtálból, Moby Dick.

Az arabok egy lócás résznél üldögélnek, vastag bankjegyköteget pörgetnek ügyesen, mintha vadonatúj papírpénzeket akarnának hitelesen gyűrötté, puhává tenni, a régi fajta, kemény vécépapírokat kellett így morzsolgatni, meg a piros-fekete betűs bibliákból zúzott román vécépapírt - ha leülök melléjük és villámgyorsan a pénz felé tartom a tenyerem - ezt szoktam tenni, nem bírok ellenállni -, nem haragusznak, újrakezdik a számolást, csak a fejüket csóválják, ismerik az ilyen bolondokat, elmosolyodnak, ingatják a fejüket.

Kedves, mézestekintetű gyilkosok, ezeresztendős üzérek, csalók, síbolók, sumákok, zsonglőrök, nem haragszanak, még csak össze se vonják vastag szemöldöküket, pedig mintha csak erre teremtették volna, omegaránc sem görbül homlokukon.

Délután jön az eső, színes papucsok milliói kerülnek gyorsan ázott kartondobozokba, csörgő nejlonzsákokba, és kiderül, hogy ez a rengeteg tarka apróság, ezer cipő alumíniumlépcsőkön állt eddig, akkora alumínium lépcsőfokokon, hogy egy törpe vagy egy kínai kisfiú épp felfuthatna rajta a konténerek tetejére, és sikongatva beleugorhatna az ösvények fölé kifeszített vásznakban összegyűlt pocsolyákba.

A keleti lányok tekintetén kívül ez a legszebb dolog a piacon, a kifeszített vásznak, vízszintes vitorlák, árnyékot vetnek, fényszigeteket hagynak szabadon, ragyogó ezüstlapokká teszik az útkereszteződéseket, titokzatos félhomályba burkolják a ferdeszemű lányokat, nem igaz, hogy a csúnya dolgokat rejti el és szépíti meg a félhomály, a gyönyörűeket majdnem elviselhetetlenül széppé teszi.

Sötétszürke lesz az ég, jön az eső szele, meglobogtatja felettünk a ponyvákat, kilottyantja a vizet, sorsjáték, hogy éppen kinek a nyakába, kicsit megélénkül és visszhangos lesz, távlatot kap a beszédkavalkád, csattognak a ponyvák, lobognak a nejlonok, csikorognak a műanyag tetőkre drótozott hungarocellapok, masszává áznak talpunk alatt a kartondobozok, puha papírsárban tapicskolunk - Bocsánat! - Bocsánat! - talicska fordul a sarkon, teljes sebességgel elszáguld a sikátor hosszában.

Ha a szélvihar ilyen sebesen jönne, felkapná a vitorlás bazárt, és messzire magával röpítené

- Én messzire lakom, mondja egy magyar nő a kínai árusnak - olyan messzire, hogy ha hazamennék, ma vissza se érnék, úgyhogy inkább holnap jövök vissza a szoknyáért.

- Jöni viszá, holnáp it lész szoknyáá - bólint a kínai, és a messzeség kérdéséhez keleti bölcsességgel nem szól hozzá.


Vándorparadicsom, részlet)
.
.
.
You must be logged in to comment!
Views: 1148
pixel
Tagged: budapest pest china winter market
« 
pixel
 »
pixel