Antična nedelja

by Andrej Bricman April. 29, 2018 600 views

Hej,

Danes, ko pišem blog zunaj divja nevihta. Nič čudnega, je pač navadna vročinska nevihta, k njej se je pripravljalo tako rekoč že cel dan. Nevihta. Ponavadi ne prinaša nič dobrega, in tudi moja nevihta v zadnjem mesecu in pol ni prinesla kaj dobrega. Še več, nekaj dobrega je za vedno odnesla...
Zato tudi nisem izkoriščal časa tako, kot bi ga lahko ob normalni, vedno razigrani in sijoči pomladi.

No, do danes se je vse že rahlo poleglo, z Matejo pa sva se odločila, da na tako lep dan pač ne moreva, niti ne smeva poležavati. Padla je odločitev. Ajdovski gradec. Se nič ne čudim, če ste dvignili čelo, tudi jaz do pred kratkim nisem vedel zanj. No, long story short, to je pozno antična naselbina, na lepem gričku blizu Sevnice, kjer so živeli ''baje'' že romanizirani staroselci. Se sliši hudo ha? :)

Pogled na arheološko najdišče, Ajdovski gradec, 29.4.2018

Pogled na arheološko najdišče, Ajdovski gradec, 29.4.2018

Nočem biti skromen, res je hudo! Nimaš se ravno vsak dan priložnosti sprehajati med hišami (bolj temelji), ki so stari skoraj toliko kot Zemlja. No, kakšno leto manj, dobrih 1600 pomladi pa štejejo. Pa še malo.
Če pa dodaš še kanček duhovnosti in domišljije, pa se lahko totalno vživiš v tisti čas. In res, sem sklenil, da če se bo kdaj našlo kaj prostega časa in bodo ''glavce'' po naključju odkrile časovni stroj in če bi bila karta pod 5€... Ja, bi se z največjim veseljem sprehajal tukaj.

Tu sem še sam videl da gre za cerkev. Mar sem zgrešil poklic?? Ajdovski gradec, 29.4.2018

Tu sem še sam videl da gre za cerkev. Mar sem zgrešil poklic?? Ajdovski gradec, 29.4.2018

Sam dostop do te, nekdaj majčkene vasice na griču poteka po simpatični potki po gozdu navzgor. Prijetno v senci in čisto nič naporno. Na začetku verjetno prideš do nekakšnega obrambnega stolpa, malce višje pa še na ostale stavbe. Med njimi sta bile tudi dve cerkvi. Ni kaj, kar visoko število cerkev na prebivalca je imela ta vas :)

Je pa zanimivo, da so ti ostanki menda najbolje ohranjeni ostanki naselbine in pozne antike na območju Alp. Kaj pa to ha? :)

Vreme je bilo čudovito, temperature pa za april kar precej visoke. Ajdovski gradec, 29.4.2018

Vreme je bilo čudovito, temperature pa za april kar precej visoke. Ajdovski gradec, 29.4.2018

Pa da nebom preveč dolgovezil o tem in onem, ker resnici na ljubo se na arheologijo in poznoantično obdobje pač ne spoznam najbolje, bom tukaj kar zaključil. Se splača pogledat, idealno za kakšno bolj lenobno nedeljsko popoldne. Ali pa dopoldne, saj ni važno :)

Pa imej se fajn do naslednjič,
Andrej

Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com