Mustan kierto

by Banana Pirates October. 11, 2016 4550 views

Matkalla Hannan kanssa. 

Sattumalta näkökenttäämme osunut "Outokummun erä- ja luontokeskus"-kyltti tien poskessa osoittautui hyväksi valinnaksi pienelle päiväretkelle lokakuun ensimmäisenä päivänä, vaikka bussipysäkillä puhelimesta esiin ongittu tieto kohteesta ei juurikaan paljastanut mitä luvassa olisi. Särkiselän 7km polku ei nimittäin suinkaan ole ainoa luontopolku joka outokummun erä- ja luontokeskuksella on tarjottavana.

Perille asti kylttiä seuraten päädyimme Mustantammen parkkipaikalle ja opastuspisteelle, mutta enempi tietoa alueen luontopoluista ei haalistuneelta opastaululta irronnut. Vasta puoliksi harjun päälle päästyämme olimme valinnan edessä, sillä kohteessa näyttikin olevan useampi reitti mistä valita. 

Mutu-tuntuman pohjalta valitsimme noin neljä kilometriä pitkän Mustan kierron, ja hyvä valinta olikin. Mustan ja valkeisen välissä kulkeva polku nousee nopeasti mäntyjen valtaamalle harjulle, tarjoten kulkijalleen satumaisen tunnelman.

Kiemurteleva polku on kivikkoinen ja korkeimilla paikoilla kolea syystuuli saa huonosti pukeutuneen retkeilijän värisemään. 

Hyvin opastettu reitti ja matkan varrelta löytyvät opastaulut antavat retkeilijälle tietoa alueen luonnosta ja siellä elävistä eläimistä ja linnuista. 

Mustan kierron puolessavälissä harjulta laskeudutaan Lasten kalakeitaana tunnetulle virkistysalueelle, jonka leveät ja siistit kulkuväylät kertovat paikan esteettömyydestä.

Järvi on tyyni, ja koleasta säästä huolimatta onkilaiturilla kalstelee muutama lapsi.

Virkistysalueella on useita nuotiopaikkoja joista valita. Eväinä mukana olleet ruisleivät ja Hannan samana aamuna markkinoilta hakemat muikut maistuivat (kuulemma) mitä parhaimmilta avotulella lämmitettynä. Nuotiopaikan yhteydessä oleva laavu antoi myös suojan sateen ajaksi, kunnes matka jatkui taas erilaisessa ympäristössä.

Virkistysalueen jälkeen polku jatkuu aluksi hyvin tiheässä metsässä, kunnes kumpumainen mäntymetsä ja Mustan ranta aukeaa edessämme. Polkua on helppo seurata ja luonto tuntuu muuttuvan hyvinkin paljon matkan varrella joten kyllästymistä ei tarvitse pelätä. 

Lopuksi reitti kulkee Mustan rantaa pitkin, kunnes palaa Mustantammen opastuspisteelle. Kokonaisuudessaan polku on melko helppokulkuinen, mutta vaatii kuitenkin hyvät kengät jos haluaa pitää jalat kuivina rehevällä metsäpolulla sekä lämpimän pipon joka pitää suojaa korvat tuulisen harjun päällä.

Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com