Petőfi nyomában

Székelykeresztúr - Gyárfás kúria
A helyi hagyományok szerint a XVII. században a Wesselényi család építtette, majd a Bethlen és a Kemény családoknak volt az udvarházuk, a hozzátartozó birtokkal együtt. Ezt vették meg Gyárfásék.
Ide érkezett meg Bem tábornok kíséretében a fehéregyházi csatában hősi halált halt Zeyk Domokos társaságában Petőfi Sándor, aki 1849 július 30-ról 31-re virradó éjszakán a ház akkori gazdájának, Varga Zsigmondnak a vendége volt.

“Haldoklik az öreg tanú,
Petőfi vén körtefája.
Azt beszélik ő látta volt
Verset írni utoljára”. (Kányádi Sándor)

Fehéregyháza és Héjjasfalva között - Ispánkút közelében - az országút mellett, fákkal körülvett kis ligetben, terméskőből összerakott talapzaton jelképes szarkofág áll. Feltehetően itt halt hősi halált Petőfi.

Fehéregyháza szélén, az országúttól 3 km-re délre, egy kis dombon áll a csatában elesett honvédek turulmadaras obeliszkje, valószínűleg a költő is alatta nyugszik.

“Egy gondolat bánt engemet:
Ágyban, párnák közt halni meg! (…)

Ott essem el én,
A harc mezején,
Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül, (…)

S holttestemen át
Fújó paripák
Száguldjanak a kivivott diadalra,
S ott hagyjanak engemet összetiporva.”

Join the conversation!
  Login or Signup using following options to comment Login or Signup below to comment
  Login Sign up

  3 There are 3 comments, add yours!

  • #
   0
   2009.07.30 Edited

   Gyönyörű képek! Erdélyi kirándulásom során volt szerencsém mindezeket élőben is látni, nagy élmény volt! Szépen megörökítetted! Gratula! :)

  • #
   0
   2009.07.30 Edited

   160 éve, tehát még megaludt e-helyen! Jó a szobor és tetszik a felvételed! ;))) Fura átérezni, hogy már két gyermekem is "túlélte" életkorban Petőfit!!!