Szalamandra

by Anna Maria June. 10, 2010 905 views

Európában az északi részek kivételével, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában fordul elő. Magyarország hegységeiben honos. Elsősorban 400 és 1000 méter közötti magasságban él. A lomberdők vizes, árnyékos élőhelyeit kedveli.
Élénk színe mérgező bőrére hívja fel a figyelmet. A halántékán lévő fekete pöttyökkel tarkított mirigyekben termelődő váladék szembe vagy szájba jutva nyálkahártyagyulladást okoz. Ennek egyik összetevője a szalamandrin alkaloida, mely az emlősöknél izomrángást, magas vérnyomást és szapora légzést okoz.
A kifejlett szalamandra különféle rovarokkal, meztelen csigákkal, százlábúakkal, ászkákkal és férgekkel táplálkozik. Tiszta vízű patakok és csermelyek környékén, elsősorban lomberdőkben él. Az állatok kora tavasszal előbújnak telelőhelyükről (fagymentes természetes üregekből), ahol nemritkán csoportosan vészelik át a téli időszakot. Kedveli a sűrű növényzetű, mohával borított, bokrokkal, cserjékkel és kövekkel tarkított lejtőket, valamint az öreg lomberdőket, ahol sok a kidőlt fa és farönk. Általában éjjel aktív, de nagyobb esők után nappal is előbújik.

  Be the first to like this post
Join the conversation
6
There are 6 comments, add yours!
Aleksander 7 years, 2 months ago

Nice catch. #3 in best!

7 years, 2 months ago Edited
Juliã¡N 7 years, 3 months ago

3rd one is just stunning !

7 years, 3 months ago Edited
Margareta Narcisz 7 years, 3 months ago

Ügyes! (:

7 years, 3 months ago Edited
Andrea 7 years, 3 months ago

Remek sorozat!

7 years, 3 months ago Edited
Luucha 7 years, 3 months ago

GREAT!!!

7 years, 3 months ago Edited
Kunjan Detroja 7 years, 3 months ago

I have never seen such a black creature...thnks for sharing..

7 years, 3 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com