Pitypang

 • Posted May 3, 2010 by Goldbrandi Viewed 4778 times
 • This is a migrated legacy post. Image resolution is low. Info

A pitypang bóbitája

Tücsök úrfi a hegedűjét hangolta,és körülnézett a réten,hogy melyik virágnak muzsikáljon.Megakadt a szeme a pitypangon.Igazán bájos volt,amint sárga szoknyáját lobogtatta,libegtette,játszi szélben teregette,pipiskedve hajladozott,bogárkáknak bólogatott.

A hőscincér kipödörte hosszú bajuszát,ha arra sétált,de még a harcias szarvasbogár is megszédült a közelében.A pitypang remegett a boldogságtól:

-Ó,de szép lehetek!Mindenkinél szebb!…Mosolyog rám a nap,körültáncolnak a lepkék,és örül a harmatcsepp,amely a szoknyámra hull!Milyen jó élni!

A tücsök naphosszat erről hegedült,és a hiú pitypang öntelten hallgatta.Egyszer aztán még gyönyörűbb akart lenni.Elhatározta,hogy felteszi hófehér bóbitáját,hadd ámuljanak-bámuljanak ezek a botladozó bogarak,és hadd irigykedjék a többi virág,hogy neki ilyen is van!

Vigyázva ringatta pelyhes fejecskéjét,és jó magasra emelte,hogy mindenki lássa.Éppen akkor szaladt arra egy pajkos szellő.Belekapott a fehér bóbitába,megcibálta,és huss! - magával sodorta. Repültek a pici bolyhok szanaszét,szem nem követhette őket.A pitypang ott állt kopasz fejecskéjével a rét közepén,és sikoltozva hajladozott a szél után:

- Add vissza!Hozd vissza!Gonosz szellő,fújd vissza!

De hol járt már akkor az a szél! …..

A pitypang gyökérlábaival mérgesen rugdalta a földet:

- A bóbitámat akarom!Hozzátok vissza a bóbitámat!

Könnye hullott,mint a záporeső,úgy szégyellte magát dísztelenségében.A tücsök nagyon megsajnálta és így szólt:

- Ne búsulj kis virág,majd én megkeresem azt a bóbitát.

Azzal mindjárt útnak is eredt.A pitypang pironkodva mélyre hajlott,hogy elrejtse magát a kíváncsiak elől,és türelmetlenül számolgatta a fűszálak zizzenését,amíg a tücsök vissza nem jött.Igen ám,de üres kézzel!

- Ó te ügyefogyott!Hát mégsem találtad meg? - zokogott keservesen a pitypang.

- De bizony megleltem - felelte vígan a tücsök -, csakhogy azt már soha többé nem teheted a fejedre!

- Méghogy én kopasz maradjak? - kiabált a pitypang. - Mi történt a bóbitámmal?

- Minden pelyhén egy-egy magocska vitorlázott,és már valamennyien beleültek a tóparti,puha földbe. Jövő tavaszra kikelnek,és szakasztott olyanok lesznek,mint te.

- Mint én?

- Ugyanúgy teregetik szirom-szoknyácskájukat, örülnek a nyárnak,az éltető napsugárnak.Hát nem csodálatos?

- Hiszen akkor azok az én virág-gyermekeim!

- Úgy bizony.És talán közöttük is akad majd olyan,aki csak szép és büszke akar lenni,semmi több - amíg a bóbitáját el nem viszi a szél.

A réti virágok összenéztek.

A pitypang nem tudott válaszolni,mert valami meleg nedvecske hirtelen a torkára szaladt.Azután a füvek halkan lábujjhegyre álltak,úgy hallgatták a tücsköt,aki újra hegedülni kezdett.És mindenki megértette,hogy miért éppen most hegedüli a legszebbik dalát,amikor az már minden szépségét elhullatta.

Join the conversation!
  Login or Signup using following options to comment Login or Signup below to comment
  Login Sign up

  30 There are 30 comments, add yours!

  • #
   0
   2010.05.05 Edited

   Beautiful macros. Nature is magnificent, even in the small details.

  • #
   0
   2010.05.04 Edited

   káprázatos képsorok egy csodálatos történettel ,köszönöm neked ezt a szép élményt.........mi felénk úgy hívják a pitypangot ,hogy férfi hűség ,csak addig van amíg reá nem fujj valaki................