Weekly Theme "Local Markets" | Relaunch (Announcement), Help, Feedback.

Pitypang

 • Posted May 3, 2010 by Goldbrandi Viewed 947 times

A pitypang bóbitája

Tücsök úrfi a hegedűjét hangolta,és körülnézett a réten,hogy melyik virágnak muzsikáljon.Megakadt a szeme a pitypangon.Igazán bájos volt,amint sárga szoknyáját lobogtatta,libegtette,játszi szélben teregette,pipiskedve hajladozott,bogárkáknak bólogatott.

A hőscincér kipödörte hosszú bajuszát,ha arra sétált,de még a harcias szarvasbogár is megszédült a közelében.A pitypang remegett a boldogságtól:

-Ó,de szép lehetek!Mindenkinél szebb!…Mosolyog rám a nap,körültáncolnak a lepkék,és örül a harmatcsepp,amely a szoknyámra hull!Milyen jó élni!

A tücsök naphosszat erről hegedült,és a hiú pitypang öntelten hallgatta.Egyszer aztán még gyönyörűbb akart lenni.Elhatározta,hogy felteszi hófehér bóbitáját,hadd ámuljanak-bámuljanak ezek a botladozó bogarak,és hadd irigykedjék a többi virág,hogy neki ilyen is van!

Vigyázva ringatta pelyhes fejecskéjét,és jó magasra emelte,hogy mindenki lássa.Éppen akkor szaladt arra egy pajkos szellő.Belekapott a fehér bóbitába,megcibálta,és huss! - magával sodorta. Repültek a pici bolyhok szanaszét,szem nem követhette őket.A pitypang ott állt kopasz fejecskéjével a rét közepén,és sikoltozva hajladozott a szél után:

- Add vissza!Hozd vissza!Gonosz szellő,fújd vissza!

De hol járt már akkor az a szél! …..

A pitypang gyökérlábaival mérgesen rugdalta a földet:

- A bóbitámat akarom!Hozzátok vissza a bóbitámat!

Könnye hullott,mint a záporeső,úgy szégyellte magát dísztelenségében.A tücsök nagyon megsajnálta és így szólt:

- Ne búsulj kis virág,majd én megkeresem azt a bóbitát.

Azzal mindjárt útnak is eredt.A pitypang pironkodva mélyre hajlott,hogy elrejtse magát a kíváncsiak elől,és türelmetlenül számolgatta a fűszálak zizzenését,amíg a tücsök vissza nem jött.Igen ám,de üres kézzel!

- Ó te ügyefogyott!Hát mégsem találtad meg? - zokogott keservesen a pitypang.

- De bizony megleltem - felelte vígan a tücsök -, csakhogy azt már soha többé nem teheted a fejedre!

- Méghogy én kopasz maradjak? - kiabált a pitypang. - Mi történt a bóbitámmal?

- Minden pelyhén egy-egy magocska vitorlázott,és már valamennyien beleültek a tóparti,puha földbe. Jövő tavaszra kikelnek,és szakasztott olyanok lesznek,mint te.

- Mint én?

- Ugyanúgy teregetik szirom-szoknyácskájukat, örülnek a nyárnak,az éltető napsugárnak.Hát nem csodálatos?

- Hiszen akkor azok az én virág-gyermekeim!

- Úgy bizony.És talán közöttük is akad majd olyan,aki csak szép és büszke akar lenni,semmi több - amíg a bóbitáját el nem viszi a szél.

A réti virágok összenéztek.

A pitypang nem tudott válaszolni,mert valami meleg nedvecske hirtelen a torkára szaladt.Azután a füvek halkan lábujjhegyre álltak,úgy hallgatták a tücsköt,aki újra hegedülni kezdett.És mindenki megértette,hogy miért éppen most hegedüli a legszebbik dalát,amikor az már minden szépségét elhullatta.

  Login or Signup using following options to comment Login or Signup below to comment
  Login Sign up

  There are 30 comments, add yours!

  • # Vterezia

   káprázatos képsorok egy csodálatos történettel ,köszönöm neked ezt a szép élményt.........mi felénk úgy hívják a pitypangot ,hogy férfi hűség ,csak addig van amíg reá nem fujj valaki................

   2010.05.04 Edited Reply Cancel

  • # Jothi

   Lovely set ! Wish there had been an option for translating the text.

   2010.05.04 Edited Reply Cancel

  Back to top