Dankó Pista

by Kecskemétiné Nelli October. 03, 2010 3478 views

Dankó Pista [youtube.com]

A szegedi leánykákról

Dankó Pista, a híressé lett szatymazi kütyüprímás 1903. március 29-én halt meg Pesten. Halálát gyermekkorától hurcolt betegsége, tüdőbaj okozta.

A szegedi Stefánián búslakodik Margó Ede 1912-ben felállított Dankó Pista-szobra. A szegedi folklór szerint, ha szűz leány megy el előtte, akkor a kőbe faragott Dankópista megpendíti hegedűjét. Nos, ismerőseim és barátaim tanúsítják, én magam az elmúlt két és fél évtizedben igen sokszor, mindenféle rendű és rangú, valamint korú hölggyel elsétáltam ott, s a fránya hegedű bizony eddig mindig néma maradt. Na, most akkor vagy a legendákkal van baj, vagy. De úriember ugye a másik lehetőséggel talán mégse példálózzék.
Vagy pedig annak a szép ifjú hölgynek van igaza, akivel volt szerencsém a minap egy nyári éjszakán arra járni, s miután fölhívtam figyelmét a pengetős legendára, szép óvatosan odavezettem a szobor elé, még meg is álltunk kicsiny időre. Persze csend, nem hallottunk semmit, csak egy fülsértő hangú hülye kis moped söpört el az úton. Öreg vagy, kedves, nem jó a füled már, mondta az a gyönyörű teremtés és elhúzott a szobor mellől.

k.a.r.

  Be the first to like this post
Join the conversation
2
There are 2 comments , add yours!
Agnes Felber 10 years ago

Minden reggel iskolaba menet ott mentem el elotte, 14 es 18 eletevem kozti idoben, patyolat szuzen, nema csendben...

10 years ago Edited
Finbarr 10 years ago

Nice shots !!

10 years ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com