Dankó Pista

by Kecskemétiné Nelli October. 03, 2010 3458 views

Dankó Pista [youtube.com]

A szegedi leánykákról

Dankó Pista, a híressé lett szatymazi kütyüprímás 1903. március 29-én halt meg Pesten. Halálát gyermekkorától hurcolt betegsége, tüdőbaj okozta.

A szegedi Stefánián búslakodik Margó Ede 1912-ben felállított Dankó Pista-szobra. A szegedi folklór szerint, ha szűz leány megy el előtte, akkor a kőbe faragott Dankópista megpendíti hegedűjét. Nos, ismerőseim és barátaim tanúsítják, én magam az elmúlt két és fél évtizedben igen sokszor, mindenféle rendű és rangú, valamint korú hölggyel elsétáltam ott, s a fránya hegedű bizony eddig mindig néma maradt. Na, most akkor vagy a legendákkal van baj, vagy. De úriember ugye a másik lehetőséggel talán mégse példálózzék.
Vagy pedig annak a szép ifjú hölgynek van igaza, akivel volt szerencsém a minap egy nyári éjszakán arra járni, s miután fölhívtam figyelmét a pengetős legendára, szép óvatosan odavezettem a szobor elé, még meg is álltunk kicsiny időre. Persze csend, nem hallottunk semmit, csak egy fülsértő hangú hülye kis moped söpört el az úton. Öreg vagy, kedves, nem jó a füled már, mondta az a gyönyörű teremtés és elhúzott a szobor mellől.

k.a.r.

  Be the first to like this post
Join the conversation
2
There are 2 comments , add yours!
Agnes Felber 9 years, 6 months ago

Minden reggel iskolaba menet ott mentem el elotte, 14 es 18 eletevem kozti idoben, patyolat szuzen, nema csendben...

9 years, 6 months ago Edited
Finbarr 9 years, 6 months ago

Nice shots !!

9 years, 6 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com