RADIOSPEKTÍV - nukleáris művészet

by Studio March. 23, 2012 3379 views

RADIOSPEKTÍV - nukleáris művészet
STÚDIÓ GALÉRIA, BUDAPEST

A világon először jön létre csoportos kiállítás kifejezetten nukleáris témájú alkotásokból.
A magfizika tárgya, a radioaktivitás jelenségében megragadott különféle részecskesugárzások és elemi transzformációk mind az univerzum, mind fejlett civilizációnk kulcsfaktorai: alkalmazásuk a gyógyászattól a tömegpusztító eszközökön keresztül az energiaellátásig terjed. E speciális szakértelmet igénylő, rendkívüli lehetőségeket és veszélyeket magában rejtő természettudományi diszciplína és a rá épülő iparágak képzőművészeti értelmezéseit célozza egybegyűjteni tárlatunk a kortárs magyar termésből válogatva.
A direkt vagy indirekt, pro és kontra tudatos állásfoglalásokat, vagy csak verbalizálhatatlan érzéseket megfogalmazó alkotások spektruma nemcsak megközelítésük nemében, hanem műfajaik tekintetében is igen széles. Monumentális és egészen intim léptékű, szobrászati, festészeti, filmes, drámai, intermediális és fotómunkák változatos sora képzi a RADIOSPEKTÍV biztonságos anyagát.
Kiállításunkon megtekinthetik a világtörténelmet közvetlenül befolyásoló magyar származású – azaz marslakó – atomtudósok klasszikus realista stílusban készült portréit, kortárs művészeti sugárzó hulladék-kezelési stratégiákat, a szakralitás és atomipar vélt és ösztönzött összefonódásait, mutánsokat, valamint Önnön sugárzásukat is.

Kiállító művészek: Farkas Pál, Indigo Csoport, Július Gyula, Gyarmati Zsolt, Vándor Csaba, Szász Sándor, Uglár Csaba, Igor és Ivan Buharov, Győrffy László, Sebő Ferenc, Nagy Attila, Lepsényi Imre, Martin Henrik, Hory Gergely-Müllner Péter

Kurátor: Paksi Endre Lehel

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósul meg.

Szakmai háttér: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, Paksi Atomerőmű Zrt., FINE, Tilos Rádió, MTA KFKI Részecske és Magfizikai Kutató Intézet, szoborlap.hu, Greenpeace

  Be the first to like this post
Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com