ex-artist's collective: "Itt jön a néptudomány!"

by Studio July. 08, 2013 4211 views

ex-artist's collective (Loránt Anikó és Kaszás Tamás): “Itt jön a néptudomány!”*
Stúdió Galéria, 1077 Bp. Rottenbiller u. 35.
Megnyitó: 2013. július 5., 18h
A kiállítást megnyitja: Paksi Endre Lehel, művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2013. július 30-ig
Nyitva tartás: H, K, Cs, P: 10-18h; Sz: 12-20h

„Semmi gond sincs az eszközökkel, a technológiával és a tudománnyal. Mint faj, semmik sem vagyunk, hacsak nem feltalálói és építői világunknak; és individuumokként megvan a lehetőségünk arra, hogy elhatározzuk, milyen világot is akarunk, és felépítsük azt mi magunk. Amikor ezt tesszük, megragadjuk a kalandot, a találékonyságot… a képzeletet! Ez pedig születési előjogunk. Ez a néptudomány.“*


A Stúdió Galéria nyári szünete előtti utolsó kiállításán az ex-artist’s collective (Loránt Anikó és Kaszás Tamás) két, Budapesten eddig még nem látott munkája szerepel. A galéria terében felépített organikus-mechanikus fastruktúrák (a Kétéltű és az Ínségeledelek) két mikrovilágot mutatnak be, melyek önmagukban is külön kiállító-, oktató-, illetve élőterekként működnek. Az „Itt jön a néptudomány!” az e térfajták közti határ elmosódását vizsgálja; a fastruktúrák egyszerre lakóépületek és oktatóközpontok, melyek mini-kiállítások formájában a mindannyiunkat fenyegető válság esetén szükséges túlélési technikákba nyújtanak betekintést. A kiállítást így tematikailag a válság–összeomlás–túlélés fogalmi hármasa fogja össze.

Kaszás Tamás és Loránt Anikó munkái a túlélési módszerekkel elméleti és gyakorlati szinten is foglalkoznak; egyúttal e két hozzáállás konfliktusát is vizsgálják, miközben a feledésbe merülő népi tudomány jelentőségére hívják fel a figyelmet. F. Markatos szövege nyomán a művészek azt a kérdést járják körül, hogy miként lehetne a kutatás, az alkotás és a felfedezés jogát (legyen az művészi vagy tudományos indíttatású) visszahelyezni a mindennapi emberek kezébe. A kísérletezést és feltalálást antropológiai ösztönökként kezelik, melyek a válság utáni újrakezdés kulcsfogalmaivá válnak. A néptudomány így a mindenki által generálható és hozzáférhető tudások együtteseként fogható fel, melyet nem az egyfajta, központilag meghatározott tudomány folyamatos újítás-fétise, hanem az egyéni és közösségi (újra)felfedezés játékra és egyben egy fenntarthatóbb létre irányuló logikája tart mozgásban.

*F. Markatos // http://ruganegra.uw.hu/text/markatos.htm [ruganegra.uw.hu]

  Be the first to like this post
Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com