Fire: Walk with Me!

by Studio October. 25, 2013 3817 views

„A tűz feletti uralom képessége kultúránk eleme, hiszen már sok ezer nemzedék óta integráns részét alkotja minden emberi társadalomnak. A tűz nélküli létből a tüzet is magába foglaló létbe tartó átmenet sok szempontból biztonságosabbá és kényelmesebbé tette az életet; ugyanakkor új kockázatokat és kényszereket is eredményezett.“

Johan Goudsblom: Tűz és civilizáció

A tűz észrevétlen behálózza a mindennapjainkat. Egyfelől kultúrtörténeti toposz, máig élő szimbólum – jelentése összeolvadt a prométeuszi csíny civilizációs következményeivel. A tűzgyújtás képessége egyszerre hozott melegedést, túlélést, ahogy a tűz „megfoghatatlansága” egyben táplálja is a tőle való félelmet. Kicsit elvonatkoztatva, ugyanakkor a napi realitás szintjén - ha nem is a Goudsblom által megidézett autentikus formában - a háztartásokban használt energiaforrások rokon vonásokat mutatnak. Tűzhasználat, átalakulás, de egy ponton túl feltartóztathatatlan folyamat.

A kiállítás keretén belül e birtokolhatatlanság látszatát oltja ki az öt kiállító művész, a tűz lehetséges jelentéseit kisajátítva. Fázisképekkel, a szikrától a hamuig. Biztonságosan. Hiszen a galéria terében kiállításra kerülő művek nem éltetik, csupán megidézik a tüzet- FIRE: WALK WITH ME!

Megnyitó: 2013.október 24. 19.00 óra.
A kiállítást megnyitja: Sugár János képzőművész

Kiállító művészek:
Keresztes Zsófia
Keresztesi Botond
Vibeke Mascini
Nagy Csilla
Süveges Rita

Kurátor: Kenéz Réka

Támogató: NKA

A kiállítás megtekinthető: 2013. október 25- 2013. november 22. között.

  Be the first to like this post
Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com