Maria Montesi/prezentáció

by Studio November. 27, 2013 5599 views

Maria Montesi olasz képzőművész, Franciaországban, Lilleben él és dolgozik. Október 28. és december 1. között a La Malterievel (Lille) együttműködve kutatói rezidencia programban vesz részt az FKSE Stúdió Galériában, a Francia Intézet és a Région Nord-Pas de Calais támogatásával.
Maria Montesi munkáiban a térben rejlő költői lehetőségekkel kísérletezik, mind fizikai értelemben, mind a tér szociális értelmében: emberi kapcsolatrendszerek feltérképezésével. A különböző médiumok használata közben azt vizsgálja, ahogyan a tér értelmet nyer, olyat, melyet az adott közösség megfoszt lényegétől, vagy akár semmibe is vehet.
Budapesti kutatása jelenlegi érdeklődését tükrözi a dokumentumfilm nyelvezete iránt, az interjú formátum iránt, melyen keresztül párbeszédet hoz létre: egy olyan közlési formát, amely narratív időt kínál fel.
A rezidencia program során idegenségét szeretné használni Budapesten, így megkérdőjelezve egy látogató szerepét. Mi alapján jön létre az útvonala egy hely felfedezése közben? Ez a pozíció mennyiben határozza meg a Másikhoz való viszonyát? Célja az, hogy a helyiekkel való beszélgetés vezesse át a városon, létrehozva egy sajátos útvonalat, amely a személyes emberi történetek leltárából áll össze.

"Nézőnek lenni nem passzivitás, amelyet aktivitásra kellene váltanunk. Ez az alaphelyzetünk. Minden néző eleve színész a maga történetében, és minden színész a tett embere, nézője ugyanannak."
Jaques Rancière: A felszabadult néző (ford.: Erhardt Miklós)

fotók: Erlich Gábor

  Be the first to like this post
Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com