First heating - első fűtés az idén, 2008.XI.17. (22.53)

by Lábass Endre September. 12, 2008 1516 views

- A Mikulás dugaszolta el a kéményt - mondta valaki -, Miku hozta az ajándékokat titokban, ő a kéményen közlekedik.
- Még jó, hogy nem gázzal fűtenek! - mondta a kéményseprő, aki ilyen Mikulásos-kéményes ügyekben szakértőnek mondható -, ha gázzal fűtenek, akkor most már elaludtak szépen, és fel sem ébrednek sosem. Mert a fa, a szén és a gáz égésterméke ég és föld! A fát megérzi! legfeljebb! megérzi.
Majd felkel, és szédülve kitapogat az ajtóig a füstben, végig a falak mentében, de a gázt! észre sem veszi, az színtelen és szagtalan. Alusznak otthon a jó melegben, és nem ébrednek fel sosem.
- Belesett egy féltégla a kéményben odafent, elfeküdt szépen a kanyarban. A kémények nem egyenesen mennek felfelé - azt hiszik a lakók, de nem! - kanyarodnak! ferdén haladnak a falban! nem is gondolnák odabent.
Benéz egy féltégla, talál egy jó kis zugot, és hamar köré gyűlik a korom, a guanó, aztán máris kész a tökéletes légmentes dugó.
Kefével képtelenség kinyomni, hiába huszonhárom méteres a drót, még sincs elég ereje, a vasgolyóval le lehetne verni, de a maga kéménye kicsi, nem fér bele elég súlyos vasgolyó.
- Az nem jut eszükbe, hogy a vasgolyókat össze lehetne kapcsolni, mint a vagonokat, a láncosbomba is ettől olyan erős, sok nagy sokra megy.

Ücsörgök kormosan a szomszéd lakásban, onnan nyílik a kéménylyuk, titkos kisajtó a szomszédok falában. Pontosan a szekrény háta mögött.
Yen ma reggel is gyönyörű, első szóra odaadja a kulcsot, csak majd maradjak otthon, mert szeretnének hazajönni.
A kéményseprőkkel elhúzzuk a szekrényt, Józsi bácsi a tetőre megy, Anti petárdát gyújt a falban. Ezt a kis tüzet igazán nem sokan látják, szerény füstbomba, el sem jut az égig, csak a makacs tömülésig.
Aztán egyedül maradok egy sárga kispárnán. Valamelyik kínai szeret kényelmesen, puhán ülni - úgy sokkal jobb lapjárása van. A kéményseprők most bújhatnak át az egyik hodály tetőtérből a másik hodály tetőtérbe egy kis lyukon, pislákoló zseblámpával világítanak a semmibe, átlépegetik a gerendákat - nem kedvelik a sípcsontozást. Felóvakodnak az elgyöngült lépcsőfokokon a tetőre, és lehajítják a vasgolyót - égtekéznek. Lejönnek, és akkor a szédülésről beszélgetünk, a halálos örvényről fecsegünk barátian, milyen is a keskeny korhadt pallókon egyensúlyozni télen, mikor a kapaszkodóvasakra fényes rétegben jégpáncél fagyott, de meg kell fogni őket, mert csupán egy billenés az élet, és máris pörögve-forogva lefelé zuhanunk a járda aszfaltja felé. Kicsúszik a láb, égbe rúg, irtóztató seggre ülés, kemény zökkenés, és máris forgás, pörgés, tenyerünkkel kétségbeesett kapaszkodás bármi kiálló tárgyba, végül szerencsés esetben fennakadunk a tető legszélén egy hegyes hófogóvason. Ilyen magasban is jártunk. Istenem, ha kissé többen tudnának az égi magasságokról, amiket bejártunk fiatalon! A kalandos hősi múlt egyfajta becsület.

Odalent a metróban egyszerre mellettem áll az antikvárius - én még mindig így nevezem, nekem így maradt, pedig már inkább képeslapokat árul, ritka bélyegeket, pénzeket -, elnéz, aztán álmos tekintettel felmér - én nem járok erre sosem - mondja pislantva egyet, mint aki csak letévedt ide -, fogalmam sincs, merre mennek errefelé a vonatok, évek óta nem jártam itt, lent - és rám néz, mint jellegzetes lentire.

F11 to enlarge

  Be the first to like this post
Join the conversation
4
There are 4 comments , add yours!
Kecskemétiné Nelli 12 years, 8 months ago

De hát pont ettől lesz szép, hogy spontán és jelent valamit, nem csak egy "jó fotótéma".. ;)
A táncoló lángnyelvekben mindig alakok tűnnek föl.. úgy érzem magam, mint Lucy vendégségben a faunnál. =)
( [url=http://www.narniakronikai.ro/oroszlan.php]Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény[/url]

12 years, 8 months ago Edited
Lábass Endre 12 years, 8 months ago

Köszi "Pimpi", nem szántam valami művészetnek, csak az első idei befűtés volt, és azt mindig nagyon átélem, saját kis ünnepem. Szóval, nem akartam senkinek tetszeni, csak emléket állítottam, valóban egy naplójegyzetet. Szeretek ezen a blogon feszabadultabban játszadozni annál a sokszor merev buszutasnál, amilyen néha vagyok.

12 years, 8 months ago Edited
Hajdara Istvan 12 years, 8 months ago

Jól izzott!
Szép a lila és a narancsvörös együtt, már máskor is feltünt, de most tudatosítottad is bennem! Köszi :o)

12 years, 8 months ago Edited
Jakub Dembowski 12 years, 8 months ago

interesting but quality of pics is just 'not bad'
invite me in future i add my 'fire' pics ;)

12 years, 8 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com