Pantry - Fűszerek - 2013.04.25.

by Lábass Endre April. 25, 2013 1458 views

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

  Be the first to like this post
Join the conversation
5
There are 5 comments , add yours!
Lábass Endre 7 years, 7 months ago
7 years, 7 months ago Edited
Benedek György 7 years, 7 months ago

Először nem viszem túlságosan messzire, még kicsi, majd megmutatom neki a konyhában szegekre akasztott száraz fűszernövényeket, milyen szép kis labirintusok. Itt vannak a közelben, elérhetően, mégis vannak titkaik. Oldalról esik a villanyfény a csombor, a kakukkfű és a bazsalikom illatos ágbogába – azt mesélik, a bazsalikom magvából, ha elég sűrűn vetik el, egyszer kakukkfű, máskor csombormenta nő – Látod, milyen kedvesek ezek a hiedelmek? – nevethetsz rajtuk, és nekiláthatsz sűrűn bazsalikomot vetni.
A szegekre függesztett fűszernövényeket nézve nyugodtan elengedjük magunkat – fogom mondani jókedvűen, egyszerre emlékezve és tanácsot osztva öregesen –, megérezzük a varázslatot, nem az átváltozás csodája ez, inkább az álom pontos megfigyelése – megállunk későn éjszaka a konyhában, a bazsalikom ágszövevénye mögött rizségő fénypontja világít, világa el sem jut a szemközti falig, közelebb kell lépni, orrunkat, szemünket az ágak erdejéhez közelíteni, várakozni türelmesen, máris az illatos ágak hálójában állunk, akármerre elindulhatunk. És meg fogunk állni, orrunkat a szárított fűszerek közé nyomjuk, boldogok leszünk – örökségnek talán ez is valami, lehet rá emlékezni, és illatában mindig újraélni ezt a pillanatot.
...
Órán is alig mérhető rövid időnek gondolunk egy ilyen utazást, valójában életünket éltük le a bazsalikombozótban, melyet mi magunk akasztottunk a konyha falára –
...
Képzeld el, hogy elhagyjuk fűszernövényeinek varázslatát, már nagyon messzire, idegen országokban járunk, a szomszéd kínai gyerekek nevetése sem hallatszik el odáig, Zhang Hao tűhegynyi pont valahol otthon, a falra akasztott bazsalikomok, csomborok, kakukkfüvek bódító illata lassan elenyészik, új helyen élünk.
...
– Örülj, hogy most még nem utazunk sehová, csak itt, a konyha fűszernövényei között állunk.
...
Most a szegre akasztott bazsalikomból tenyeredben összemorzsolhatsz egy adagot, és beletesszük ebbe az édes sós paradicsomlevesbe.

(Lábass Endre, Felnőttláncfű részletek)
Köszönöm, tisztelettel b.gy

7 years, 7 months ago Edited
Lábass Endre Replied to Benedek György 3 years, 7 months ago

Aranyos vagy, köszönöm szépen :)

3 years, 7 months ago Edited
Agnes Felber 8 years, 3 months ago

Romertopf es fonott kosarak! Demizson es makdaralo? Inkabb husdaralo talan... mi minden, mi szem- szajnak ingere!

8 years, 3 months ago Edited
Peter Trifusz 8 years, 3 months ago

a szárított békák, lombikok is nyugodtan rákerülhettek volna a képekre
így is varászlatos (de szép szó: varázs!)

8 years, 3 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com