Timetraveller in Budapest. Harmos, soda-water maker - ("Utazo" első bejegyzése.) (+írás)

by Lábass Endre March. 08, 2008 9414 views

The most painful loss in Budapest, the old soda-water makers, the Harmos family in No 42 Eötvös street.

“- Meg sem ismertem! - mondja Dr. Harmos Sándor, szikvízkészítő - a hang Jákobé, de a kéz Ézsaué - és rám mosolyog a szódásgép mellől. - Régen volt itt, régen. Mi történt? Részvétem. Emlékszem már, vékonyabb volt. Hogy velem? Meg akartak választani képviselőnek. Nem megyek. A politika olyan, mint a kocsma. Mert ha lemegy, megkínálják borral-hatalommal. Ha fogyaszt, lerészegedik - a hatalomtól megrészegedhet. Aztán akkor ha berúg, kirúgják - lejár a mandátuma, záróra van.

- Itt mindig sokan megfordulnak. Bejön egy asszony, köszönök neki - Kezét csókolom, kisasszony. - Kisasszony? Én? - Hát hogyne. Itt van a 42-ben (Eötvös 42.), hogy ne lenne fiatal?! Benn van a 42-ben. - De én 72 vagyok. - Nem, nem!

- Bejön egy öregasszony, tol egy kézikocsit maga előtt, mondom neki, ne panaszkodjon, aki Tojotával jár (tolókával), az ne panaszkodjon. Bejön egy másik, megöregedett, az is panaszkodik, hogy meg fog halni! - Ugyan, mondom, aki végighajtott a Stefánián, és már a konflis kereke sincs meg (hol van már az a kerék), és ő még itt sétál, az ne sírjon.

Tán épp az Aradi Vendéglőbe meg a Hunyadi Gödörbe vitték a szikvizet, Sándor bácsi pöfög szemben a Rudas-Podmaniczkyn, ahogy közeledik, egyre nő, vidám, frissen borotvált. - Ej, de jól néz ki, Sándor bácsi! - Jó napot, uram. Jól. Csak a lányokkal van baj, régebben azt mondták, BOLOND vagyok, nem is volt probléma, de most már azt mondják, VÉN BOLOND! De mi van magával? - Most épp jókedvem van. - Holnaptól másképpen lesz. - Reggel is másképp volt. - No csak vigyázzon, ahogy a vers mondja: ”Mert különben sorsod és a föld Isten ellen zúgolódni költ.“ Ismeri.

Nevet. - Mondanak ezek történeteket, csak eléjük kell rakni három deci bort, és még azt is elmondják, amit mástól hallottak, az összes történeteket másoktól is. Színezik. De nem baj. Tudok én is sokat. Elvégeztem már a malomipari szakiskolát, a technikumot - nevet és végighúzza kezét ősz halántékán. - Már öreg vagyok - fideszes! Megyek a villamoson, kétfelől jönnek az ellenőrök, nyúlnék a bérlet után - hagyja, maga már fideszes. Igen, harminc van vissza a százból.

- A családunk grófok voltak, Rákóczihoz álltak. Mindenüket elvették… a birtokokat. Ám a családnak volt egy másik ága, azok meg császárpártiak voltak, a másik oldalon álltak. Azoknak megmaradt a birtoka, de később beálltak Kossuthhoz, és elárverezték az összes birtokot 1 forinton ott is. Dühös volt az ősöm, visszafizeti ő ezt a császárnak, hamiskártyázik, csal, de visszaszerzi a birtokot. Be is csukták Kufstein várába. Megírta Jókai a Kráóban.

- Kosztolányi felesége? Igen, Harmos Ilona. Azért volt Görög Ilona írói neve, mert a Harmos nevet nem szerette a császár.”

(Vándorparadicsom, 2004)

.
.
e képsorozat javított változata:
.
https://www.photoblog.com/utazo/2011/08/02/ [photoblog.com].
.
.

  Be the first to like this post
Join the conversation
0
Be the first one to comment on this post!
Up
Copyright @Photoblog.com