Ruins, nazis, homelesses, snow. - Budapest, a Lánchíd presszó - télre szép tavasz (+írás)

by Lábass Endre March. 15, 2008 12933 views

.
.
.
.
.
.
.
.
.

“Sok évvel ezelőtt egy időre lezárták a Lánchidat, felújították a rozsdás vasláncokat, kicserélték az útburkolatot, és letisztították a feketült követ.

Egy éjjel felmásztam a pillér tetejére az állványokon. Nyár lehetett, késő éjszaka, jóval kettő után, lehűlt az idő, dideregtem a hatalmas kőpillér tetején. Középen egy csapóajtó nyílt a bádogon, felhajtottam, és lenéztem a mélybe. Semmi. A világ legfeketébb semmije lehelt rám melegen. Odabent nemigen változtak az évszakok. Lassan kirajzolódott előttem pár vas létrafok. Elindultam a semmibe lefelé.

Azt hittem, hamar leérek valami szilárd talajra, de a lépcsőfokok nem akartak véget érni. Csak másztam lefelé a sötétben, ahogy felnéztem, alig látszottak a nyílásban a csillagok. Teljes feketeségbe értem.

Kicsit megijedtem, nem úgy, mint gyerekkoromban, nem olyan reménytelenül. Tán inkább feszült lettem és csodálkoztam. Úgy éreztem, már régen le kellett volna érnem az üreg aljára, valahová a híd járdaszintjére. Mintha már túljutottam volna a hídon is, és rég el kellett volna érnem a víz szintjét, a Duna hullámait. Ezen a lépcsőn lefelé haladva talán nem ebben a világban vagyok. Ha leérkezem, egy másik világba érek. Ekkor leesett a papucsom. És nem hallottam a koppanását. Mezítláb lépkedtem tovább a vasfokokon. Végre valami talajra értem.

Puha egyenletes homok volt, mintha sosem érintette volna ember lába. Hamar kitapogattam benne a papucsokat. Ott hevertek, tökéletes biztonságban, mintha a Holdon hagytam volna őket. Egyáltalán nem volt kellemetlen érzés ebben a fövenyben keresgélni. Megálltam a homokban, lélegeztem egyet a láthatatlan terem levegőjéből, és elengedtem a lépcső vasát.”

(L.E., Vándorparadicsom, Orpheusz, 2004. részlet)

.
.
.
.

  Be the first to like this post
Join the conversation
4
There are 4 comments , add yours!
Lábass Endre 4 years, 7 months ago

sőt: gemütlich...

4 years, 7 months ago Edited
Dan Ravasio 4 years, 7 months ago

awesome...

4 years, 7 months ago Edited
Agnes Felber 7 years, 11 months ago

A 9-es kepen mutatott gyonyoruseg, amit az olaszok Loggianak is hivhatnanak, ha naluk epult volna, ez lenne a 10-es kepen lathato belter elott? Csakugyan mintha a pokolba szalltal volna le, pedig meg szintkulonbseg sincs koztuk... csak a mindent beborito dudva.

7 years, 11 months ago Edited
Bb Vb 11 years, 10 months ago

ez az a hely amit sosem tudtam mi.

11 years, 10 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com