Ruins of a former private hospital in Budapest. The last room and balkony of the hungrian poet Endre Ady - VI. Benczúr utca, A hajdani Liget szanatórium romjai. Ady Endre utolsó szobája. (+)

by Lábass Endre March. 19, 2008 17283 views


.
.
.

“Felpúposodott parkettát először a hajdani Liget Szanatóriumban láttam, a szobában, ahol Ady Endre meghalt. Most az épületet átalakítják. Lakóház volt évtizedekig, a műtőben meg a kórtermekben csupa-csupa lakó - ha mind ott maradnak, megöregszenek, ismét lehetett volna szanatóriumot nyitni, de nem, Közép-Európa legnagyobb trezorházát tervezik a Benczúr utcában - fetrengve röhög a Mammon.

Sokáig járkáltam oda, végiglépkedtem a kihalt, jéghideg folyosókon, halkan, mert minden moccanásra kinézett egy-egy fej - féltek. Nyekergések, visszhangos nyöszörgések.
Most kiköltöztették a lakókat, ahogy szegényes bútoraikat elhurcolták, előkerültek a szomorú, kopott kórtermi falak, a szétrugdosott, elrongyolódott futószőnyegek alól a régi padló, réseiben a kihullott hajszálak, leejtett varrótűk, körömholdacskák. Mindenütt kidöntött falak, az egykori műtő ablakán nejlon csattog a szélben, a padló lukain lelátni az előző emeletre - födémpróba -, a folyosókat és a lépcsőházat a vaspávák nyakára akasztott villanykábelek kaotikus kötegei hálózzák be, egy-egy csupasz körte vet éles, szénfekete árnyékrácsokat, árnyékkorlátokat a falra.

Aztán megint évek telnek el. A Liget Szanatóriumban nem sok változott, bedeszkázták a lépcsőt, tán kisepertek. Az éjjeliőr az egyetlen lakó.

'- A második emeleten vagyunk, a Benczúr utca 47-ben, itt volt a csengő, látszik a harmincas szám, ide jelez, hogy ez volt az ő kórterme. Beszéltem a nénikével, aki itt lakott a lakásban, miután az utolsó harminc évben ezek családi lakások voltak, és megmondta pontosan, hogy a költőnek hogyan feküdt az ágya. Ha egy kicsit errébb jövünk, amint látszik is, el volt választva falakkal, ez egy kisebb terem volt, külön szoba, az erkélyre nyílt, ha meghatározzuk, az ágy neki így lehetett, erre volt fejjel, tehát kifelé szemmel az ablak felé. Még egy előszoba is volt, látszik a mennyezetről, hogy be volt építve, jóllehet, mi ezt már lebontottuk, mert ilyen volt a kérelem, és pontosan tudom, amit nekem elmagyarázott a nénike, Ady Endre itt halt meg.'

Lépkedünk a kihalt folyosókon, kiérünk a hóborított, madárlábnyomos teraszra. Ó, Emily, szépen írtad: Vízre szomjúság tanít, földre járt óceán, békére csatatér, szerelemre halál, madárra hó.

'- Egy alkalommal történt, az egyik ismerősöm magyarázta, hogy azt mondta a gazda, mert volt egy földbirtokosnál ő mint fuvaros, és volt egy cselédlány, akivel kiküldték, hogy hát a babot vessék el, közben, lévén fiatalok, a fa alá mentek, ott volt egy tölgyfa, szerelmeskedtek, az idő eltelt, de a lány azt mondta, a babot nem lehet visszavinni, hát csak vessük el. Azt mondja a Pali, mindjárt, csak várj, azt mondja, mert mindjárt megcsinálom a helyet, fogta a kapát, és szépen kiírta, nagybetűvel kiírta a nevit: Hajnák Pál, s a lány beleszórta a babot, betemették, no azt mondja, itt marad most már!
- Igen ám, de a bab kinőtt! Azaz hogy kikelt, és a gazda majd a nyár folyamán ment ki, hát ment hűsölni a fa alá, nézte, hogy, hogy van, mi van itt… ez a zöld, mi ez, hát látta, hogy bab, de hogy került ide? Jobban nézi, szemügyre veszi, hát ki van írva, hogy Hajnák Pál. Este, amikor hazament, mondta a gazda, na, hol van a bab elvetve, nem találtam a kukoricába babot semmit se. - De kérem - azt mondja Pali -, hát elvetettük. - De hova, nem a nagy tölgyfa alá? Azt mondja, nézd meg csak, hogy milyen szépen kikelt, akkor azt kaptunk.'

'- Biharból, igen. Bihar megye. Az még nem Erdély, ugye, hanem majd a Királyhágótól kezdődik Erdély. ‘91 májusában jöttem el. Nagyváradról. Innen a határtól tizenkét kilométer. Ott születtem 1947-ben.’

Még egy pár futó év, s már rég irodaház a Liget Szanatórium, viszont valahol, a végtelen Pesten tán él még a család, akik Ady kórtermében laktak.”


(L.E., Vándorparadicsom, Orpheusz, 2004. részlet)
.
.
.
.

F11 & click on to enlarge

Életünk utolsó kilátása

Erkély, amire már nem bírunk - és nem is akarunk - kilépni

rájuk kattintva e titokzatosan eltűnt képek is látszanak

Join the conversation
6
There are 6 comments , add yours!
Lábass Endre 7 years, 2 months ago

Istenem...

7 years, 2 months ago Edited
Vterezia 13 years ago

nagyon köszönöm .......

13 years ago Edited
Hajdara Istvan 13 years, 1 month ago

Nem csak a képeket, de a hozzá csatolt szöveget is nagyon köszönöm!

13 years, 1 month ago Edited
Czitros Noã©Mi 13 years, 1 month ago

Köszönöm ezt a sorozatot és a bejegyzést.

13 years, 1 month ago Edited
Bb Vb 13 years, 2 months ago

köszönöm.

13 years, 2 months ago Edited
Martina Korosec 13 years, 2 months ago

beautiful set!! really love #2, #3, #4. very nice composition and color tone. great work!!

13 years, 2 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com