Paris, Marais, "Nevinbumbaau" ogresse - Matisse és Picasso pàpua Szörnyellàja (+írás)

by Lábass Endre June. 21, 2008 5019 views

A pápua szörnyella meséje
– valahogy így álmodom át e régi jelenetet…)

Picasso egy alkalommal vendégségben járt barátjánál, Matisse-nál, és udvariasan megdicsérte az ott látott pápua ogresse-t (szörnynőt), Nevinbumbaau-t, akit a házigazda lelkesen mutogatott. Itt hibázott, mert e dicséretre Matisse azon nyomban felajánlotta neki a rémet. Picasso szabadkozott, hisz nem akarta megbántani házigazdáját a valódi véleményével, t.i. hogy a szörny szörnyű!!, kifogásokat mormolt, igyekezett elhúzni a vendégségből, alig bírt megszabadulni a kellemetlen ajándéktól – Nem öregem, nem azért nem viszem, mert nem tetszik, dehogy, igazán klassz, sőt, szép! khm… nagyon megértem, hogy neked annyira tetszik… kkhhm… de most sietnem kell, majd máskor megbeszéljük, nem is férne el otthon… egy ilyen értékes és gyönyörű dolgot igazán nem fogadhatok el… Nna, én megyek. És elhúzott.
Évek teltek, ő mindvégig ügyesen kerülte a témát, kifogásokat talált, mígnem eljött a nap, hogy Matisse meghalt.
És ekkor borult égből villámcsapás, nem elég a barát halála, Matisse fia meghívta Picassót, és a műteremben így szólt: – Mester, édesapám személyes kívánságának teszek eleget, gyötörte őt a lelkiismeret, hogy annak idején nem adta oda azt a pápua szobrot, ami magának annyira tetszett, utolsó mondatai egyikével lelkemre kötötte: - Fiam, mindenképpen add oda azt a szobrot, rég megígértem. Puff. Picasso összeomlott: - Egy haldokló utolsó kívánsága, valamit ki kell találni, ha ez a szörny a műtermembe kerül, soha többet nem merek abba a sarokba lépni… Folytatta hát a hazudozást – Kedves uram, igazán hálás szívvel örülök édesapja felbecsülhetetlen ajándékának, de hát most nem tudom magammal hazavinni, nem is hazafelé megyek, még el kell intéznem pár dolgot, most nincs is olyan hely, ahová méltón elhelyezném… etc, etc.
Pár nap múlva csöngetnek Picasso műtermének ajtaján, és mit lát az ajtó előtt, Matisse mosolygó fiát, és két hordárt, kezükben a pápua szörny.
Erre nem lehetett mit mondani. Hálálkodva, belül zokogva beengedte a szörnyet, és elhelyezte egy fő helyre, ahonnan aztán szép lassan hátrább tologatta az évek folyamán.
A történet titka, hogy Matisse is azért akarta Picassóra sózni a szörnyet, mert nem akart vele együtt élni, aztán meg Matisse fia is azért volt olyan segítőkész, mert ő is gyerekkora óta rettegett a pápua bálványtól, és valahogy szabadulni akart tőle.
Így került végül Nevinbumbaau a párizsi Picasso Múzeum előcsarnokába, egy nagy üvegvitrinbe, ott ül szegény egy rogyadozó, avittos széken, és a gyerekek sikongatva, borzongva bámulják, orrukat az üveghez nyomva. Ott olvastam ezt a mesét a falon. Brrrrr.
Így lettem Nevinbumbaau.

2008. junius 5. - Musée Picasso, 5, rue de Thorigny, Paris

Ogresse azt jelenti: szörnynö.

  Be the first to like this post
Join the conversation
1
There is 1 comment, add yours!
Abe Jackson 12 years, 3 months ago

Tres bien...I have never seen these before.

12 years, 3 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com