Kleine Warschau - Kis Varsó - Népszínház utca 1944. október 14-17. - Budapest VIII. 2008.X.14.

by Lábass Endre November. 13, 2008 16339 views

“A Csengery utca 14 lakóit, utcán elfogott embereket lelőtték. A Népszínház utca 31, Teleki tér 4 sz. házakban a zsidók megkísérelték az ellenállást, de még géppuskát is bevetettek ellenük, a Tisza Kálmán tér, Teleki tér tetemekkel, az ellenállók holttesteivel volt tele.”

(Frojimovics Kinga, Komoróczy Géza, Pusztai Viktória és Strbik Andrea, A zsidó Budapest, A város arcai, két kötet, Budapest, 1995. II. kötet 557.o. -
néhány fényképem is rejtőzik e könyvben.)

click on to enlarge and push F11

A TRIBOLIN MOTORELIXIR egy valódi rejtély! Ki a csoda vásárolja? Ki tud róla? Mi ez? Ki az az olymposzi isten, az a marrakesi kereskedő-csoda, aki ebből megél?

Én nagyon szeretem a mesékben, a messzeségben feltűnő kék üveghegyeket, amiken is túl….

Pillanatnyilag nagyon szeretem ezt a kis amatőrképet, mert látszik belőle, milyen mesebeli, kéklő hegyeknek látom Budapestet, amikor az Egy falat egy korty ajtaján a fényre kilépek.

Ezt az egész játékot igazából az üveghegynek látszó házak miatt fotóztam… üveghegyek illenek egy kegyetlen meséhez

Holttestekből raktak halmot a Teleki téren is, a négyes számú ház előtt, a téren…

Nem sokára eltűnik ez a vacak kis piac, ennyi maradt a régi híres Telikiből mára. Valami modern csoda épül, hamarosan. Izgatottan várom. Azért majd megállok a modern csarnok sarkában és visszanézek a karácsonyfákra, amiket itt vettem, a piszkos kis Teleki téren. Mert volt aki azt hitte, van otthon családom, ahogy vállamon hazafelé hurcoltam a nagy fenyőt, egy bácsi elmosolyodott: - Ez igen, ez egy rendes apuka.

És erre, az akkor még kereskedőktől és vevőktől nyüzsgő Teleki térre nézett le naponta a fiatal Mándy Iván, mert itt laktak, kicsit messzebb, bal kéz felé, a fura, keleties sarokházban, a Fiúmei úti sarkon.

  Be the first to like this post
Join the conversation
2
There are 2 comments, add yours!
Nemedine 9 years ago

múlt-jelen-jövő...
...történelem-valóság-mese-lehetőség-benyomások...
Tetszik, hogy mennyi mindenről szól ez a képsor.

9 years ago Edited
Kecskemétiné Nelli 9 years ago

Megrendítő megemlékezés..

9 years ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com