Old cellars - Pincék Szalonnán

by Bb Vb March. 11, 2008 2243 views

A tájat nézzük, kortyoljuk a bort, s óvatosan ejtjük a magyar szavakat, melyek egyidősek e tájjal. A bor nem bírja a beszédes vendéget, ez régi tapasztalás, s a beszédes vendég, akinek még fontos mindenféle világi hiúság, nem bírja a bort.
Ennek a pillanatnak élek, amit addig csinálok, még csak előkészület, magam sem tartom sokra. Mind bölcsek leszünk, s az első pohárból a földre is loccsantunk egy kortyot, nagyon régi áldozati szokás szerint. Mikor az első csillag feljön, kulcsra csukjuk a pince vasajtaját, s rövid botra támaszkodva megyünk haza. Az éjszaka hűvös már, a társaság árnyalakjait elnyeli az októberi este varázslata. Életünk, nem éltünk kinek fontos igazán? Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.
Márai Sándor
[bor-neked.hu]

This are wine cellars at Szalonna. Located at the Aggteleki National Park [anp.hu] A. grandparents lived here, and we have a small house (pict. 5.)

A magyar borokról

A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett. Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek, valakinek, aki tudja hol kell meghalni. Mert nincs szebb halál, mint egy diófa alatt, a borospince előtt, ősszel, közvetlenül a szüret után, amikor az újbor már szunnyad és erjed a hordókban, a diót leverték a fáról, s a napnak szelíd ereje van még, mint az öreg ember szerelmének. Itt ülök majd egy padon, háttal pincémnek, ahol boraim pihennek, a kecskelábú asztalnak könyökölve. A mélyben a csepeli tájat látom, a messzeségben hazám lapályait. Könyvet csak ezeréveset olvasok már ebben az időben, s óbort iszom hozzá, ötéves somlóit. Így várom a halált.

Amikor ez a pince épült, abban az évben halt meg Ady Endre. Szerette a bort ő is.

Amíg eljön, elképzelem néha, milyen lesz a pince? Húsz hordó sorakozik majd bolthajtásos mélyén, a hordók dongáira krétával írom fel az évjáratot és a bor nevét. Lesz három hordó rizlingem, ez már bizonyos. A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Ne félj a közhelyektől, magyar: önmegóvó erő árad belőlük. Rizling lesz, nem nagyon régi, három-, négyéves olaszrizling, melynek simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar.

Ez Dezső bácsi pincéje. Nem ismerhettem meg, a szőlő ott fent a hegyen várja azóta is az öreget. Bármilyen régi történetet hallok róla, a pince, a jó bora benne van. Nyakas parasztember volt, a sikeresek közül, unokája elhozott engem is erre a tájra, körbevezetett, és megmutatta azt amit eddig nem leltem sehol.

A tanya, ami megmaradt még nekünk. Talpalatnyi föld ami ránk bízatott.

  Be the first to like this post
Join the conversation
5
There are 5 comments , add yours!
Xabolcs 12 years, 1 month ago

Köszönöm a linket! Jó ezek a sorozatok írások... ;)

12 years, 1 month ago Edited
João Baptista 13 years, 6 months ago

No words, Great post

13 years, 6 months ago Edited
Shruti 13 years, 6 months ago

excellent set,cottages are same as india,amazing

13 years, 6 months ago Edited
Repasi Roland 13 years, 6 months ago

Egyertelmuen a negyes kep, szegeny Dezso bacsi pinceje. Aztan az 1,2,3,5,es 6-os. !!! Super.

13 years, 6 months ago Edited
Rebeka 13 years, 6 months ago

jó a szöveg..:D...és nekem is kell egy pince...anyám borász, így alapok már vannak...

13 years, 6 months ago Edited
Up
Copyright @Photoblog.com